Yangın eğitimi özellikle işyerlerinde kanunen zorunlu bir eğitim haline gelmiştir. Yangın eğitimi verilirken işyerlerinin tehlike sınıflarına göre ayrımı yapılır. Bu ayrımda dikkate alınan konu ise sınıfların tehlike boyutlarıdır.
Yani işyeri çok tehlikeli bir sınıfta yer alıyorsa 30 çalışan, tehlikeli bir sınıfta yer alıyorsa 40 çalışan bu eğitimi almak zorundadır. Eğer işyeri az tehlikeli olarak nitelendirilmiş ise 50 çalışan için yangın eğitimi verilir. Bu durumla beraber her işyerinde mutlaka özel ve nitelikli donanıma sahip 1 destek elemanının bulunması zorunlu hale getirilmiştir.
YANGIN TATBİKATLARININ YAPILMA SIKLIKLARI
Kanunen zorunlu hale getirilen yangın eğitimi ve acil durum tatbikatı senede en az 1 defa yapılması zorunludur. Yangın tatbikatının mevzuata uygun şekilde yapılması için Yangın Güvenliği Ekipleri oluşturmak gerekir.
Yangın eğitimi ve tatbikatı sırasında kanunen belirlenen tüm ekipmanların ve uzman kişilerin tatbikat sırasında hazır bekliyor olması önemlidir. Burada işverenin yangın ihtimali durumuna karşı tüm araç ve gereçleri sağlamak zorunluluğu bulunur. Tatbikat sırasında aksayan durumlar ya da yetersiz bilgi donanımı varsa acil durum planları tekrar gözden geçirilir.
YAGIN EĞİTİMİN KAPSAMI
Yangın eğitimi verilirken mutlaka bazı konulara detaylı olarak değinilmesi gerekir. Eğitim kapsamında ilk bilinmesi gereken konular ise yangının oluşum safhaları, çıkış nedenleri yangının çeşitleridir. Daha sonra yangın eğitiminden sorumlu olan bina yangın ekipleri ve yangın anında yapılması gerekenler anlatılır.
Yangın anında acil eylem planının nasıl oluşturulması gerektiği ve yangından korunma durumları mutlaka eğitimin kapsamında yer alması gerekir.
YANGIN EĞİTİMİNDE ÇALIŞANLARIN BİLGİLENDİRİLMESİ
Yangın eğitimi verilirken işyerindeki tüm çalışanlar yangınla mücadele ve ilk yardım konularında bilgilendirilir. Bilgilendirme arama kurtarma ve tahliye durumlarını içerir. Özellikle işe yeni başlayan çalışanlar için mutlaka acil durum planı hakkında bilgilendirme yapılır. Eğitimlerin işyeri güvenliği uzmanı ve hekimi tarafından verilmesi bir zorunluluk olup verilen eğitim işveren uzmanlar tarafından belgelenmelidir.