Yüksekte çalışma eğitimi yüksek mesafelerde çalışan kişilerin çeşitli kazalara karşı korunmasını sağlayan yüksekte çalışma ortamında oluşan risklere karşı verilen eğitimlerdir. Bu eğitimler kapsamından can ve mal güvenliği sağlamak işçilere güvenli çalışma ortamı yaratmak için tasarlanmıştır.
Yerden yukarıya doğru seviye farkı olan işçilerin düşme ihtimali bulunan her alan yüksek yer olarak kabul edilir. işyerlerinde meydana gelen kazaların pek çoğu da düşme sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle inşaat, yapı ve fabrika gibi alanlarda mutlaka yüksekte çalışma eğitimleri doğru koşullar ve ekipmanlarla beraber verilmelidir.
YÜKSEKTE ÇALIŞMA EĞİTİMİNİN KAPSAMI
Yüksekte çalışma eğitiminde verilen dersler sayesinde çalışan kişilere daha güvenlikli ve daha bilinçli ortam yaratılmaktadır. Yüksekte çalışma eğitimlerinde eğitim içerikleri ise şu şekildedir;
-Yüksekte çalışma ile ilgili mevzuatlar,
-Yüksekte çalışmayla ilgili alınması gereken tedbirler,
-Koruyucu ekipmanlar için bakımlar,
-Durdurma sistemleri hakkında detaylı bilgiler,
-Çalışma ortamında dikkat edilmesi gereken hususlar ve doğru giyim, lanyard kullanımı, dikey yaşam hatları hakkında bilgiler.
Bu eğitimler sayesinde çalışanlar yüksekte çalışma durumlarına ve risklerine karşı gerekli önlemleri almış olacaktır.
YÜKSEKTE ÇALIŞMA EĞİTİMİNİN SÜRESİ NEDİR?
Yüksekte çalışma eğitiminde süre kurumlardan ve firmalardan gelen talebe göre değişir. Teorik olarak verilen temel derslerde eğitim süresi genellikle 1 gün olarak belirlenir. Eğitimler uygulamalı olarak yapılacaksa bu süre 4 güne çıkmaktadır.
Yüksekte çalışma eğitimleri işyerlerine ve kurumlara göre özel olarak planlanır. Eğitim sonunda eğitime katılan kişilere uluslararası geçerliliği bulunan sertifikalar verilir.
YÜKSEKTE ÇALIŞMA EĞİTİMİNE KİMLER KATILMALIDIR?
Yüksekte çalışma eğitimi pek çok iş yerinde ve kurumda verilmesi gereken eğitimler arasında bulunur. Özellikle ilk tanımı yüksek ortamlarda çalışmaya uyan işçiler için bu eğitimler çok daha önemlidir. Bu sebeple çalışma ortamı seviye farkı olan yüksek alanlar olan kişiler mutlaka bu eğitimleri almalıdır. Sadece çalışanlar değil aynı zamanda işverenlerin de bu eğitimi alması gerekir. Bunlarla beraber iş güvenliği uzmanlarının da eğitimi alıp, sertifika sahibi olması mecburidir.