İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yönetmeliğinin kanunu ve mevzuatı doğrultusunda, ilgili işte uzman kişilerce yapılan tespitlerin ve belirlenen sonuçların, olguların, yine yönetmeliğe uygun şekilde kayda geçirildiği bu defterler, iş sağlığı ve güvenliği öneri defterleri olarak geçer.
İçerik
İlgili işyerindeki, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı tarafından yapılan tespit ve öneriler ile gerekli hususların yazıldığı, sayfaları bir asıl iki kopyalı ve seri numaralı şekilde düzenlenen bu defterler, her bir işyeri ve dolayısıyla sgk sicil numarası için, onaylanmış şekilde zorunlu olarak tutulması gereken defterlerdir.
Defterin Kapak Bilgileri
Başlangıç sayfasında işyeri bilgileri yer alan iş sağlığı ve güvenliği öneri defteri işyeri hekimi ve iş sağlığı güvenliğinin de bilgilerinin bulunması hususunda önem arz eder.
Nerede Onaylatılır?
Çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, genel müdürlükler veya noterler tarafından onaylatılır.
Neler Yazılır?
1.) İşyerinde uzman tarafından yapılan tespitler, detaylı şekilde iş sağlığı ve güvenliği öneri defteri için asıl belirtilmesi gereken konudur.
2.) Yangın, afet, deprem gibi aciliyetli durumlar için, işyerinde olması gereken detayları ya da bulunması gereken teçhizatları ya da eksik görülen zorunluluklar yazılır.
3.) İş sağlığı ve güvenliği prosedürlerinin uygulanmasında, görülen işyeri eksiklikleri yazılır.
4.) Eğitimler, muayeneler, raporlar kayda alınır.
5.) İş yeri kapanışlarında veya hizmetin sonlandırıldığı durumlarda teslim edilen dosya, evraklar isimleriyle bu defterde belirtilir.
6.) Kurul toplantılarına katılan isimler yazılır.
7.) Deftere tarih ve saat bilgileri yazılır. Ayrıca işveren kaşe vurur.
8.) Kurul toplantıları 50 kişinin altına düşerse, bu deftere yazılır.
Defterdeki İmzanın Önemi
Defter kaydı yapıldıktan sonra, ilgili ve sorumlu 3 kişi de için de imzasının (iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi, işveren/işveren vekili )olması önemlidir.